svaka čast
Nemanja nasledio svoje pretke i u srpskoj Toskani uzgaja grožđe i pravi vina: Otkrio u čemu je njihova tajna
Ovaj vinar na svom imanju ima i vinariju u kojoj su vina proizvedena isključivo iz sopstvenih zasada
Porodica Arsenijević iz Vinče bavi se vinogradarstvom skoro sto godina. Duga i bogata vinogradarska istorija iza ove porodice svrstala ih je u sam vrh vinogradarstva a mlađe generacije s ponosom su nastavile stopama predaka.
- Pre 80, 90 godina početkom tridesetih godina dvadesetog veka kao i u većini porodica svi su se tada bavili vinogradarstvom i voćarstvom. Postojala je venčačka vinogradarska zadruga u tom periodu se otvara i Kraljeva vinarija što povlači ceo kraj da razmišlja u smeru sađenja vinograda. Nakon Drugog svetskog rata i promene sistema bavljenje proizvodnjom vina bilo je teško a onda početkom 2000. godine sade se ponovo vinogradi. Mi smo 2004. godine zasadili internacionalne sorte, tada smo imali hamburg, kardinal, prokupac a onda smo zasadili sovinjon blan, sadili smo i dalje, vadili stare vinograde. Trenutno imamo 13 i po hektara na rodu i zasađenih skoro tri koji nisu na rodu“, rekao je za RINU Nemanja Arsenijević iz Vinče.
Ovaj vinar na svom imanju ima i vinariju u kojoj su vina proizvedena isključivo iz sopstvenih zasada.
- Svo vino proizvodim od sopstvenog grožđa, između 30 i 40 litara zavisno od godine do godine. Ove godine smo imali jako tešku i zahtevnu sezonu, prvo mraz, oko dva hektara nam je izmrzlo, takođe i suša je uticala pa nam je prinos oko 40 odsto niži nego očekivani. Proizvodimo šest vrsta vina od internacionalnih sorti, merlo, kaberne, sovinjon blan, prokupac, šardone, i naše posebno vino prokupac starosedelac“, objašnjava Nemanja.
Njegova vinarija koja se nalazi na porodičnom imanju već godinama je prepoznata od turista koji posećuju ovaj kraj i uživaju u mirisima i ukusima vina sa geografskim poreklom i bogatom istorijom.
Bonus video:
(Espreso/RINA/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!